Hoe kan ik spam-mail en virussen voorkomen?

 1. Schakel de catch-all mailbox uit. Vaak wordt spam-mail gestuurd naar fantasie-adressen, bijvoorbeeld 134K6@uwdomein.nl. Als u een zogenaamde catch-all mailbox gebruikt, en die staat bij een nieuw hostingpakket meestal ingeschakeld, dan komt die mail altijd aan in uw mailbox. Door de catch-all mailbox uit te schakelen wordt dit voorkomen.
  Om toch op meer dan 1 email-adres mail te kunnen ontvangen kunt u enkele forwarders aanmaken.  Gebruik dan liever bijvoorbeeld jan.de.wit@domein.nl in plaats van info@domein.nl.  Dat is wat moeilijker te raden.

 2. Verspreid uw email-adres zo min mogelijk op het Internet.

 3. Zorg dat  uw email-adres niet voorkomt op mailing-lists.  Mailinglists  worden  door slordig gemaakte mailingprogramma's vaak verspreid naar alle adressen die op de lijst voorkomen.  Als de lijst op één PC aankomt die is voorzien van een virus dat de lijst doorgeeft aan een spammer ben je de klos!
 4. Vermeld uw email-adres niet leesbaar op de site. Maak een plaatje (gif-bestand) van uw email-adres en gebruik dit. Het email-adres is dan niet langer te lezen door robots die het Internet doorzoeken op jacht naar email-adressen.
  Een andere methode is het adres versleuteld op te slaan. De bezoeker van uw site krijgt het email-adres dan onversleuteld te zien door middel van een eenvoudig JavaScript. Voorbeeld (het adres is piet@home.nl) :

  <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
  <!--
  // Het email-adres staat achterstevoren in het script
  var ema0 = "ln.emoh@teip" ;
  var ema1 = "" ;
  for ( var i = ema0.length -1 ; i >= 0 ; i-- )
  ema1 += ema0.charAt(i) ;
  document.write("<B>", ema1, "</B>");
  // -->
  </SCRIPT>